Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lajos jelentése: Fix kötelek nélkül fölfelé, 3 óra a csúcs

05. 19. este

Ahogy elterveztük, részben! Azért csak részben, mert Zsolt és Péter nem érték el a nagy melegben a felső négyes tábort, hanem felállítottak egy köztest 7250 méteren. Ezzel természetesen 350 méterrel megnövekszik a csúcstámadás hossza! Nem szerencsés, de nem lehetetlen.

Ma, 19-én este 6 órakor el is indultak, velük tartott 3 koreai mászó. Ők is inkább az esti hűvöset választották. Nemsokára -25 is lesz, nem lesz melegük.

A legújabb jelentés szerint ideális viszonyok lesznek ma estétől holnaputánig a hegyen. remélem minden igyekvő ki tudja használni. Petivel megegyeztem, hogy -nagyjából- 2 óránként bejelentkezik fél percre. Ebből lehet következtetni az állapotára, sebességére és tűrőképességére. Természetesen csak azért, mert első bálozó a környéken és ezen a magassági szinten!

Jaro itt köhécsel és el is indult visszafeküdni a sátrába. Negyon kiütötte magát, de mozog!

Drukkoljunk a fiúknak, jó éjszakát!

KL.

-----------------------------------------------------------------------------------

20-a reggel 9 óra.

Az elmúlt 14 órában folyamatos kapcsolatban voltam a fiúkkal, jó tempóban haladtak fölfelé és föltornázták magukat a hármas élbolyhoz. koreai, olasz! Együtt érték el a nagy rámpa végét és kezdték volna a csócstraverz szikla útját, de a sherpák lemaradtak és nem helyeztek el fix köteleket (ez volt a múltkori megbeszálés lényege!!) a kitettebb helyeken, hogy ne kelljen külön kötélbiztosítást használni! Meglepő fordulat.

A csapatok meglepődtek is vagy 1 órán keresztül, mely helyzet hajnali fél öt körül eléggé fagyás veszélyes a -30 fokos hidegben áldigálni és új stratégiát kidolgozni. Persze ehhez a sherpás-oxigénes népség nem alkalmas, ehhez mászók kellenek. Be kell vállalni egy 200 méteres, biztosítás nélküli fölmenetet 8300 méteren.

A két magyar a 4 koreai és a 3 olasz bevállalta és haladnak a sziklás, kitett traverzban fölfelé. Persze ez erősen lelassítja a tempót, de megy. Lefelé, fáradtabban egy kicsit kényesebb, de körvonalazódik egy rövidköteles megoldás, hogy mégse teljesen biztosítatlanul kelljen lejönni.

Itt tartunk! Zsolt és Peti fáradtak, de jól vannak és rójják a métereket fölfelé. Még kb. 3 óra a csúcs! Az időjárás kitartani látszik!

KL.

2 Tovább

TÁRSAINKRA EMLÉKEZÜNK!

Dr. Szabó Levente a BAZ Megyei kórház kiváló traumatológusa, a "Magyarok a világ nyolcezresein" a Manaslu expedíció végén, 2009 május 19-én, a IV-es tábor elérése előtt kicsúszott és halálos balesetet szenvedett.

0 Tovább

Lajos jelentése: Egy, két, há

Zsolt és Peti a hármas táborban pihennek, jól vannak és holnap reggel araszolnak tovább a négyes tábor felé.

A hegyen jó a hangulat és kiváló az idő, csak egy kis köd és felhőzet zavarja a szép kilátást. Nagyon remélem így marad néhány napig, ránk fér. A meteorológiai jelentések folyamatosan ezt erősítik!

Járo a kettesből igyekszik a hármasba, még ma éjjel szeretne azt elérni, hajrá! Holnapra kiderül, hogy 2 magyar és 1 szlovák úriember kísérletezik a csúccsal, vagy csak 2 magyar. Drukkolok Jaronak, megérdemelné, de nagy dolog lesz összeszednie magát.

0 Tovább

Lajos jelentése: Jaro a kettesben, Zsolték úton a hármasba

Azóta Járo felért a kettesbe, mondta a koreai ember, mert nincs nála rádió. Úgy tervezte, hogy pihen egy nagyot és továbbmegy a hármasba és csatlakozik Zsoltékhoz. Erről csak este (ott délután) tudok beszámolni, ha az ismert okok miatt sikerül. Zsolték jól vannak és reggel elindultak a siserehad nyomába a hármasba. Több nyomtaposás (hivatalosan) már nem esik rájuk.

0 Tovább

Lajos jelentése: A csapat a kettesben

Ma hajnalban , kettő óra 10 perckor elindult a csúcstámadási ciklus. Zsolt és Kiss Peti startolásával a kettes tábor felé!

Fölvetődik a kérdés, hogy miért a Magyarok nyitották a sort. Kb. 30-35 érdeklődővel számolhatunk a tolongásban és a sherpákon kívül mindenki lassú és szeret napközben, napsütésben kutyagolni az olvadt, combközépig érő hóban. A fagyos éjszakában és hajnalban ez jóval könnyebb és nincs tülekedés, csak nyomot kell taposni és a fix köteleket kiszabadítani a hó alól. Ezzel a magyar csapat a kettes táborig letudta a csoportos kötelezettségeit és szabadon taktikázhat a következő két napban!

Az a tapasztalat, hogy az oxigénes mászók is lassúak nyolcezer felett. Márpedig abból van a legtöbb. Az össznépi csúcstámadásnak van egy nagyon jó, tulajdonsága, hogy a felső szakaszon nem kell egyedül havat taposni, sőt lehet nyomba menni, mert csapatunk ezt a kötelezettségét, már letudta! Van egy rossz hírem is, sajnos!

Tegnap estére Jaro lebetegedett (torokgyulladás és általános gyengeség vett "erőt" rajta) így nem indult el ma reggel. Alszik a sátorban és reméli, remélem, hogy talpra tud állni, de csúcsreményei nagyon megcsappantak megítélésem szerint! Meglátjuk a holnapot!

Zsolt és Peti a kettesben pihennek, jól vannak. Este még beszélünk és holnap irány a hármas (7000 m.) A lassú emelkedés, reméljük meghozza a várt eredményt! Holnapután a négyes (kb. 7600 m-en) és onnan este indul a csúcstámadás!

UPDATE!

Azóta úgy tűnik Jaró fölépülőben van, ezért holnap reggel a koreai csapattal , 5 órakor felmegy a kettes táborba. Pihen pár órát és meglátjuk, hogy le vagy föl a továbbiakban.

Zsolték rendben vannak, alszanak, holnap reggel a nagy tömeg után mennek föl a hármasba. Mostmár, tapossanak Ők!

0 Tovább

Himalája Expedíció

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek