Kancsendzönga (angol nyelvterületen Kangchenjunga, nepáli nyelven:कञ्चनजङ्घा) tszf. 8586 méteres magasságával a harmadik legmagasabb hegy a világon (a Mount Everest és a K2 után), s egyben India legmagasabb hegycsúcsa is (Nepálban a második legmagasabb hegycsúcs). Nevének jelentése: „a hó öt kincse”, ui. ténylegesen 5 csúcsból áll, melyből négy a 8450 m tszf. magasságot is meghaladja. A „kincsek” jelentése: arany, ezüst, drágakő, vetőmag és szent könyv. A helyi limbu nyelvben a Kancsendzöngát nevezik Sewalungmának is, valamint a Kirantvallásban szentnek tekintik. Az öt csúcs közül három (fő, központi és déli) India, Szikkim szövetségi tartomány északi részén, valamint a nepáli Taplejung körzet határán áll, míg a másik kettő teljes egészében Nepálban, a Taplejung körzet északkeleti részében található. Nepál ad otthont a WWF támogatásával működő KCAP programnak (Kancsendzönga Természetvédelmi Területi Program),[1][2] amelyet a Nepáli Hegymászó Társaság[3] is támogat. Ezen a védett területen él a vörös panda, valamint sok más, elsősorban a havasi életformához alkalmazkodott állat, madár és növény. A Kancsendzönga indiai oldalán található a Kancsendzönga Nemzeti Park.

Bár a Kancsendzönga hivatalos nevét Douglas Freshfield, A.M. Kellas és az angol Királyi Földrajzi Társaság alkotta meg, a hegy nevét számos más módon is ejtik, pl.: Kangchen Dzö-nga, Khangchendzonga, Kanchenjanga, Kachendzonga, Kanchenjunga és Kangchanfanga alakban is előfordul. A végső változatot Őmagassága Tashi Namgyal chogyal (király), Szikkim korábbi uralkodója állapította meg: „…bár a »jungának« nincs jelentése a tibeti nyelvben, a valóságban Zod-ngának (kincs, öt) kellett volna lennie, de a Kang-Chen (hó, nagy) is helyes jelentést takar”. J.L.R. Weir alezredessel való megbeszéléseket követően (aki őfelsége - az angol királynő, Viktória - politikai megbízottja volt Szikkimben), egyetértett a Kancsendzönga elnevezéssel.

Egészen 1852-ig a Kancsendzönga volt a világ legmagasabb hegye, de a William Lambton által megkezdett, s George Everest által folytatott nagy háromszögelési felmérést követően visszacsúszott a harmadik helyre, ekkor lett a Mount Everest, illetve a K2 az első két helyezett. (A műholdas mérések alapján azóta a M. Everest magassága is „megnőtt” 8850 m-re.) A Kancsendzönga első meghódítása George Band és Joe Brown nevéhez fűződik, mely 1955.május 25-én történt egy brit expedíció keretében. A brit expedíció tisztelte Szikkim lakosságának vallását, akik a csúcsot szentként tisztelik, s megálltak néhány méterre a tényleges csúcstól. A legtöbb sikeres csúcshódító (mászó) azóta is követi ezt a hagyományt.

A Kancsendzönga öt csúcsa a következő:

  • Kancsendzönga (fő) 8586m
  • Kancsendzönga (nyugat, Yalung Kang) 8505m
  • Kancsendzönga (központi)8482m
  • Kancsendzönga (dél) 8494m
  • Kangbachen 7903m

A Kancsendzönga hatalmas masszívumát szinte megtámasztják a nagy hegyvonulatok, melyek keletről nyugatra, valamint északról délre futnak, mintegy óriás „X”-t formázva. Ezek a hegyvonulatok temérdek csúcsot tartalmaznak 6-8000 m között. A Szikkimbenlévő keleti hegyvonulaton található a Siniolchu (6888 m). A nyugati hegyvonulat tetőpontja a fönséges Jannu (7710 m), a lenyűgöző északi oldalával. Tiszta, felhőtlen időjárás esetén jól látható Dardzsilingből a Kabru északi (7338 m), és a déli (7316 m) csúcsa, valamint a Rathong (6678 m) hegy is jól kivehető. Az északi hegygerinc átmegy egy kisebb mellékcsúcson (Kancsendzönga észak, 7741 m), ezt követi a Twin Peaks és a Tent Peak, innen tovább a tibeti határ felé halad a Jongsong-La hágó (6120 m) irányába.

A Kancsendzönga indiai oldalán tilos a mászás, de alkalmanként engedélyezik. India felől nehéz megközelíteni a Kancsendzönga régiót, így nincs tömegturizmus ezen a területen, s emiatt a természet megtartotta érintetlen szépségét. A turisták körében nagyon népszerű a Goecha Lahágó és környéke. A Kancsendzönga északkeleti oldalán található a 26 km hosszú Zemu gleccser.

Forrás: wikipédia